Ο λεκές από αναψυκτικό στα ρούχα είναι ένας πολύ συνηθισμένος λεκές και είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς απομακρύνεται.
Ο λεκές από αναψυκτικό στα ρούχα μπορεί να είναι σκουρόχρωμος εξαιτίας των τανινών που περιέχουν τα αναψυκτικά τύπου cola ή ανοιχτόχρωμος αν έχει προκληθεί από αναψυκτικό όπως πορτοκαλάδα, λεμονάδα, κλπ.
Όπως ισχύει για όλους τους λεκέδες (10 Συμβουλές για την Απομάκρυνση των Λεκέδων) η διαδικασία αφαίρεσης του πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Λεκές από αναψυκτικό στα ρούχα που πλένονται

Με λευκό χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα χτυπήστε ελαφρά τον λεκέ ώστε να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αναψυκτικό.

Βάλτε το ρούχο από την ανάποδη πλευρά του κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

Συμβουλή
Να ξεπλένετε τη λεκιασμένη περιοχή του ρούχου από την ανάποδη πλευρά γιατί έτσι επιτυγχάνεται η απομάκρυνση του αναψυκτικού από τις ίνες του ρούχο στην καλή του πλευρά.

Στη συνέχεια, στρίψτε την περιοχή του λεκέ με οινόπνευμα ή μη αφρώδη οικιακή αμμωνία.

Ελέγξτε αν ο λεκές από αναψυκτικό στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν ναι, πλύνετε το ρούχο κανονικά σύμφωνα με την ετικέτα φροντίδας του.

Παρατήρηση
Διαβάστε την επεξήγηση των συμβόλων στην ετικέτα φροντίδας των ρούχων εδώ.

Αν ο λεκές από αναψυκτικό στα ρούχα δεν έχει απομακρυνθεί, τρίψτε τη λεκιασμένη περιοχή με υγρό απορρυπαντικό ρούχων με ένζυμα τα οποία βοηθούν στη διάσπαση των συστατικών του λεκέ και έτσι απομακρύνεται.
Αφήστε το απορρυπαντικό να παραμείνει για τουλάχιστον 15 λεπτά και στη συνέχεια πλύνετε το ως συνήθως.

Αν ο λεκές δεν έχει απομακρυνθεί ούτε με το απορρυπαντικό μουλιάστε το ρούχο σε χλιαρό νερό προσθέτοντας οξυγονούχο λευκαντικό. Αυτός ο τύπος λευκαντικού είναι κατάλληλος για φυσικά ή συνθετικά υφάσματα είτε αυτά είναι λευκά είτε είναι συνθετικά.
Αφήστε το ρούχο να μουλιάσει για 4 ώρες, τουλάχιστον.

Ελέγξτε αν ο λεκές από αναψυκτικό στα ρούχα απομακρύνθηκε. Αν ναι, πλύνετε ως συνήθως. Διαφορετικά, ακολουθήστε πάλι τη διαδικασία.

Λεκές από αναψυκτικό στα ρούχα που δεν πλένονται

Αν το ρούχο που λεκιάστηκε απαιτεί στεγνό καθάρισμα, ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία.

Με λευκό χαρτί κουζίνας ταμπονάρετε τον λεκέ ώστε να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία από το ρούχο.

Κατόπιν, απευθυνθείτε στο πλησιέστερο καθαριστήριο.