Λεκές από Ιδρώτα Μασχάλης στα Ρούχα

Λεκές από Ιδρώτα Μασχάλης στα Ρούχα

Ο λεκές από ιδρώτα μασχάλης στα ρούχα είναι ένας ενοχλητικός λεκές που έχει κίτρινο χρώμα και δυσάρεστη οσμή. Προκαλείται από την αντίδραση των αντιιδρωτικών  αποσμητικών με τα άλατα του ιδρώτα. Αρκετές φορές οι λεκέδες αυτοί εμφανίζονται μετά από αρκετά πλυσίματα γι’ αυτό είναι σημαντικό κάθε φορά το ρούχο να πλένεται με τον κατάλληλο τρόπο.
Μάθετε πως αντιμετωπίζεται ο λεκές από ιδρώτα μασχάλης στα ρούχα είτε είναι λευκά είτε είναι σκούρα.

Λεκές από ιδρώτα μασχάλης στα λευκά ρούχα

1Βρέξτε τη λεκιασμένη περιοχή με κρύο νερό ώστε να υγρανθεί καλά.

Παρατήρηση
Ο λεκές από ιδρώτα μασχάλης στα ρούχα είναι ένας λεκές που έχει ως βάση την πρωτεΐνη γι’αυτό μην βρέξετε τη λεκιασμένη περιοχή με ζεστό νερό γιατί αυτό μπορεί να μονιμοποιήσει τον λεκέ. Ωστόσο αφού αφαιρέσετε τον λεκέ θα πρέπει να πλυθεί το ρούχο σε ζεστό νερό.

2Αναμίξτε 3 μέρη μαγειρικής σόδας με 1 μέρος ζεστό νερό. Ανακατέψτε καλά ώστε να δημιουργηθεί μια αλοιφή.

3Απλώστε την αλοιφή επάνω στον λεκέ ώστε να δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα. Καθώς απλώνετε την αλοιφή μπορεί να δείτε να ξεθωριάζει γιατί το ύφασμα την απορροφά. Προσθέστε τόση όση να δημιουργηθεί ένα στρώμα μαγειρικής σόδας. Αφήστε να παραμείνει για 30 λεπτά.

Συμβουλή
Η μαγειρική σόδα μπορεί να δράσει πολύ καλά μόνη της ως καθαριστικό του λεκέ από ιδρώτα μασχάλης στα ρούχα. Μπορείτε όμως να ρίξετε και λίγο λευκό ξύδι για να ενισχύσετε τη δράση του καθαριστικού. Το λευκό ξύδι είναι όξινο και η μαγειρική σόδα αλκαλική οπότε θα αντιδράσουν μεταξύ τους (οπτικά αυτή η αντίδραση γίνεται αντιληπτή με την παραγωγή φυσσαλίδων) βοηθώντας στη διάσπαση και την απομάκρυνση του λεκέ.

4Αφού περάσουν τα 30 λεπτά απομακρύνετε την αλοιφή μαγειρικής σόδας με μια παλιά μαλακή οδοντόβουρτσα.

5Ελέγξτε αν ο λεκές έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν όχι, επαναλάβατε τη διαδικασία και δοκιμάστε να αφήσετε την αλοιφή να παραμείνει επάνω στη λεκιασμένη περιοχή για περισσότερη ώρα ίσως και όλη τη νύχτα.

6Αφού ο λεκές έχει εξαφανιστεί, πλύνετε κανονικά σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας του.

Παρατήρηση
Διαβάστε την επεξήγηση των συμβόλων στην ετικέτα φροντίδας των ρούχων εδώ.

7Μετά το πλύσιμο, ελέγξτε αν ο λεκές από ιδρώτα μασχάλης στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν ναι, αφήστε το να στεγνώσει στον ήλιο, καθώς ο ήλιος δρα ως ισχυρό λευκαντικό.

Παρατήρηση
Η μαγειρική σόδα απομακρύνει τα επικίνδυνα βακτήρια από τα ρούχα και βοηθά στην εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών. Διαβάστε πώς θα την χρησιμοποιήσετε εδώ.

Λεκές από ιδρώτα μασχάλης στα σκούρα ρούχα

1Γεμίστε μια λεκάνη με κρύο νερό και προσθέστε 1 φλυτζάνι λευκό ξύδι.

2Μουλιάστε το ρούχο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

3Αδειάστε την λεκάνη, γεμίστε την ξανά με σκέτο κρύο νερό και πλύνετε το ρούχο κανονικά. Πριν το αφήσετε να στεγνώσει ελέγξτε αν ο λεκές από ιδρώτα μασχάλης στα ρούχα έχει εξαφανιστεί.

4Αν ο λεκές είναι πολύ επίμονος, φτιάξτε ένα καθαριστικό με ίσα μέρη κρύου νερού και λευκού ξυδιού. Βουτήξτε μια παλιά οδοντόβουρτσα στο διάλυμα και τρίψτε με αυτήν τη λεκιαμένη περιοχή. Στη συνέχεια μουλιάστε το ρούχο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top