Λεκές από Βερνίκι Νυχιών στο Χαλί

Λεκές από Βερνίκι Νυχιών στο Χαλί

Ο λεκές από βερνίκι νυχιών στο χαλί είναι ένας λεκές που μπορεί να καταστρέψει μια ευχάριστη ασχολία των περισσότερων γυναικών. Η απομάκρυνση του λεκέ από το χαλί είναι μια δύσκολη υπόθεση, ιδίως αν έχει στεγνώσει. Υπάρχουν μέθοδοι να τον αφαιρέσετε είτε έχει αποξηρανθεί είτε όχι.

Φρέσκος λεκές από βερνίκι νυχιών στο χαλί

1

Με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο βερνίκι από το χαλί.
Καθώς η άκρη του μαχαιριού ή του κουταλιού λερώνεται από το βερνίκι νυχιών, καθαρίζετε την πρώτα και μετά συνεχίστε την προσπάθεια αφαίρεσης του λεκέ.

2 Όταν αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο βερνίκι νυχιών, χρησιμοποιήστε μια παλιά πετσέτα ή ένα πανί για να απορροφήσετε και άλλο. Για να το επιτύχετε, ταμπονάρετε (χτυπάτε ελαφρά) τον λεκέ με την πετσέτα μέχρι να μην μεταφέρεται άλλο χρώμα.
Κατά διαστήματα ελέγχετε αν η πετσέτα έχει λερωθεί και χρησιμοποιήστε μια καθαρή της περιοχή για τη διαδικασία.

Συμβουλή
Μην τρίβετε τον λεκέ για να μην εισχωρήσει βαθύτερα στις ίνες του χαλιού. Επίσης, να εργάζεστε προσεκτικά για να μην απλωθεί ο λεκές από βερνίκι νυχιών στο χαλί και σε καθαρή περιοχή του χαλιού.

3Υπάρχουν διάφορα καθαριστικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε τον φρέσκο λεκέ από βερνίκι νυχιών όπως οινόπνευμα, λακ ή καθαριστικό για τα τζάμια.
Αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης ή ασετόν καθώς μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό του χαλιού.

Συμβουλή
Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία απομάκρυνσης  του λεκέ με το καθαριστικό που επιλέξατε, κάντε μια δοκιμή σε μια κρυφή περιοχή του χαλιού ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές.

4 Βρέξτε ένα καθαρό πανί με το καθαριστικό και ταμπονάρετε τη λεκιασμένη περιοχή. Όταν το σημείο του πανιού χρωματίζεται βρέξτε με το καθαριστικό ένα άλλο καθαρό και συνεχίστε το ταμπονάρισμα μέχρι ο λεκές από βερνίκι νυχιών στο χαλί να απομακρυνθεί εντελώς.

Συμβουλή
Μην ρίξετε το καθαριστικό απευθείας στο χαλί αλλά χρησιμοποιήστε πάντα πανί.

Αποξηραμένος λεκές από βερνίκι νυχιών στο χαλί

1 Με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερα στερεά υπολείμματα του βερνικιού νυχιών.

2 Σκουπίστε την περιοχή με την ηλεκτρική σκούπα για να απορροφηθούν τα υπολείμματα. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να εργαστείτε σε μια καθαρότερη περιοχή και θα είναι ευκολότερο να διασπαστεί το βερνίκι που έχει απομείνει.

3 Βυθείστε μια μπατονέτα σε ξεβαφτικό βερνικιού νυχιών το οποίο όμως δε περιέχει ασετόν. Το ξεβαφτικό είναι το πιο αποτελεσματικό καθαριστικό γιατί έχει φτιαχτεί για να απομακρύνει το βερνίκι νυχιών. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα ή λακ.

4 Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι ο λεκές από βερνίκι νυχιών στο χαλί να απομακρυνθεί εντελώς.

Περιποίηση χαλιού μετά την αφαίρεση του λεκέ

Αφού ο λεκές από βερνίκι νυχιών στο χαλί έχει απομακρυνθεί πρέπει να καθαρίσετε την πρώην λεκιασμένη περιοχή.

1 Γεμίστε ένα μικρό μπολ με νερό και ρίξτε 1-2 κουταλάκια υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Ανακατέψτε για να διαλυθεί το απορρυπαντικό και να δημιουργηθεί σαπουνάδα.

2 Βυθείστε ένα καθαρό σφουγγάρι στο διάλυμα και τρίψτε ελαφρά την περιοχή. Ξεπλένετε τακτικά το σφουγγάρι στο διάλυμα και συνεχίστε μέχρι να καθαρίσει εντελώς το χαλί και να απομακρυνθεί η μυρωδιά του καθαριστικού.

3 Αφού έχει καθαριστεί εντελώς ξεπλύνετε με καθαρό νερό και σφουγγάρι όπως κάνατε πριν με το σαπουνόνερο. Δηλαδή βυθίζετε το σφουγγάρι σε σκέτο νερό και τρίβετε ελαφρά για να απομακρύνετε το σαπουνόνερο.

4 Αφού έχετε απομακρύνει και το σαπουνόνερο, πάρτε μια καθαρή στεγνή πετσέτα και ταμπονάρετε την περιοχή για να απορροφήσετε την υγρασία. Για να στεγνώσετε εντελώς την περιοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιστολάκι των μαλλιών ή να την αφήσετε να στεγνώσει μόνη της στον αέρα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top