Λεκές από Κερί στην Ταπετσαρία

Λεκές από Κερί στην Ταπετσαρία

Ο λεκές από κερί στην ταπετσαρία είναι ένας σύνθετος λεκές ο οποίος αποτελείται από έλαια και χρώμα γι’αυτό χρειάζεται ειδική μεταχείριση για να καθαριστεί.
Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα και απαλλάξτε την ταπετσαρία σας από τον λεκέ.

1 Αφήστε το κερί να στεγνώσει
Αν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού όσο το κερί είναι ακόμα υγρό θα λεκιάσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί.

2 Επιτυχύνετε το πάγωμα του κεριού
Ρίξτε σε μια πλαστική σακούλα με παγάκια και τοποθετείστε την επάνω στη λεκιασμένη περιοχή της ταπετσαρίας. Με αυτόν τον τρόπο το κερί θα ψυχθεί, θα γίνει εύθραστο και έτσι θα απομακρυνθεί ευκολότερα.

Συμβουλή
Αν το κερί έχει πέσει επάνω στο κάλυμα του μαξιλαριού, βγάλτε το και βάλτε το στην κατάψυξη για να παγώσει.

3 Απομακρύνετε το πλεονάζον κερί
Όταν το κερί παγώσει, ξύστε απαλά με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι του γλυκού για να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Με το χέρι ή με την ηλεκτρική σκούπα, απομακρύνετε προσεκτικά τα υπολείμματα του κεριού.

4 Σιδερώστε τον λεκέ από κερί
Τοποθετείστε επάνω στον λεκέ αρκετά φύλλα λευκού χαρτιού κουζίνας ή καφέ χάρτινη σακούλα. Πιέστε ελαφρά τη λεκιασμένη περιοχή της ταπετσερίας με χλιαρό ηλεκτρικό σίδερο. Αποφύγετε να τοποθετήσετε το σίδερο απευθείας πάνω στην ταπετσαρία γιατί μπορεί να κάψετε τις ίνες του. Αντικαταστήστε συχνά τα φύλλα του χαρτιού κουζίνας ή χρησιμοποιείστε καθαρό μέρος της χάρτινης σακούλας καθώς το κερί απομακρύνεται από την ταπετσαρία και λερώνει το χαρτί κουζίνας ή τη χαρτοσακούλα.

5 Αφήστε την περιοχή να κρυώσει και ελέγξτε
Αφήστε την περιοχή να επανέλθει στην κανονική θερμοκρασία δωματίου και ελέγξτε αν ο λεκές από κερί στην ταπετσαρία έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν δεν έχει αφαιρεθεί δοκιμάστε τα παρακάτω.

Πρόσθετοι τρόποι αφαίρεσης του λεκέ από κερί σττην ταπετσαρία

Συμβουλή
Πριν ξεκινήσετε, δοκιμάστε το οινόπνευμα ή το οξυζενέ σε μια κρυφή περιοχή της ταπετσαρίας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά.

Με οινόπνευμα
Αν ο λεκές από κερί στο χαλί δεν απομακρύνθηκε με την παραπάνω μέθοδο, συνεχίστε την προσπάθεια χρησιμοποιώντας οινόπνευμα.
Μουσκέψτε ένα καθαρό, λευκό πανί με οινόπνευμα και ταμπονάρετε τη λεκιασμένη περιοχή μέχρι να μην μεταφέρεται χρώμα του λεκέ στο πανί. Φτιάξτε ένα διάλυμα αναμιγνύοντας σε 1 λίτρο νερό,  1/4 κουταλιού του γλυκού ήπιου υγρού απορρυπαντικού πιάτων και καθαρίστε την περιοχή τρίβοντας την απαλά. Στεγνώστε χρησιμοποιώντας ένα καθαρό, λευκό πανί. Ξεπλύνετε, ψεκάζοντας καθαρό, δροσερό νερό. Σκουπίστε για να αφαιρεθεί η υπερβολική υγρασία. Όταν στεγνώσει ελέγξτε αν ο λεκές από κερί στην ταπετσαρία έχει απομακρυνθεί εντελώς.

Με οξυζενέ
Αν ο λεκές από κερί στην ταπετσαρία δεν αφαιρέθηκε ούτε με το οινόπνευμα ακολουθήστε τη μέθοδο με το οξυζενέ.
Υγράνετε ελαφρά τη λεκιασμένη, από κερί, περιοχή της ταπετσαρίας με οξυζενέ και αφήστε το να παραμείνει για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια, στεγνώστε με μια καθαρή, λευκή πετσέτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι ο λεκές από κερί στην ταπετσαρία να μην υπάρχει πλέον. Δεν χρειάζεται να στεγνώσετε την περιοχή γιατί το φως και ο χρόνος μετατρέπουν το οξυζενέ σε νερό. Καλύψτε την περιοχή με πολλά φύλλα χαρτιού κουζίνας και τοποθετείστε ένα βάρος επάνω της, όπως μια πλαστική σακούλα γεμάτη βιβλία. Αφήστε να στεγνώσει καθώς τα χαρτιά κουζίνας θα απορροφούν την υγρασία.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top