Λεκές από Ιώδιο στο Χαλί

Λεκές από Ιώδιο στο Χαλί

Ο λεκές από ιώδιο στο χαλί είναι πολύ εύκολο να εμφανιστεί. Το ιώδιο είναι μια πρόχειρη λύση για μικρές αμυχές και μια μικρή απροσεξία μπορεί να λεκιάσει την ταπετσαρία του καναπέ ή της καρέκλας.
Ακολουθήστε τα παρακάτω 4 απλά βήματα για να τον αφαιρέσετε.

Προσοχή
Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ χλωρίνη για να καθαρίσετε τον λεκέ από ιώδιο.

Η χλωρίνη θα μονιμοποιήσει τον λεκέ και μετά θα είναι σχεδόν αδύνατον να απομακρυνθεί.

Μέθοδος 1: Με ξηρό διαλύτη καθαρισμού

1Αγοράστε ένα διαλύτη στεγνού καθαρισμού, ο οποίος είναι σε υγρή μορφή αλλά όχι με βάση το νερό και χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό δύσκολων λεκέδων σε διάφορα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των χαλιών.
Ρίξτε τον ξηρό διαλύτη είτε απευθείας επάνω στον λεκέ είτε σε ένα καθαρό λευκό πανί.

2Ταμπονάρετε απαλά τη λεκιασμένη περιοχή του χαλιού με το λευκό πανί και κρατήστε το επάνω στον λεκέ μέχρι ο λεκές από ιώδιο στο χαλί να αφαιρεθεί εντελώς.

Συμβουλή
Αν ο λεκές από ιώδιο στο χαλί δεν έχει αφαιρεθεί με τον διαλύτη στεγνού καθαρισμού, θα πρέπει να δοκιμάσετε μια άλλη μέθοδο. Πριν το κάνετε αυτό, βρέξτε ένα πανί με νερό και κτυπήστε ελαφρά την λεκιασμένη περιοχή για να απορροφήσει τον περίσσιο διαλύτη στεγνού καθαρίσματος που μπορεί να έχει εμποτιστεί μέσα στο χαλί. Στη συνέχεια, στεγνώστε κτυπώντας την περιοχή με ένα στεγνό πανί.

Μέθοδος 2: Με υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων

1Σε ένα μικρό μπολ, φτιάξτε ένα καθαριστικό διάλυμα που αποτελείται από 2 φλιτζάνια κρύο νερό και 1 κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων. Ανακατέψτε για να αναμειχθούν το απορρυπαντικό με το νερό.

2Βρέξτε ένα καθαρό λευκό πανί με το διάλυμα καθαρισμού. Στη συνέχεια, ταμπονάρετε ελαφρά το λεκέ με το πανί. Μην σταματήσετε μέχρι να παρατηρήσετε ότι δεν χρωματίζεται άλλο το πανί από τον λεκέ.

Συμβουλές
– Αν ο λεκές από ιώδιο στο χαλί δεν έχει αφαιρεθεί και συνεχίσετε με την μέθοδο του λευκού ξυδιού, δεν χρειάζεται να απομακρύνετε το διάλυμα του απορρυπαντικού.
– Μην πετάξετε το διάλυμα απορρυπαντικού που έχει περισσέψει.

Μέθοδος 3: Με λευκό ξύδι

1Δημιουργήστε ένα διάλυμα ξυδιού σε ένα μικρό μπολ, χρησιμοποιώντας 1/3 φλιτζανιού λευκό ξύδι και 2/3 φλιτζανιού νερό. Στη συνέχεια βυθίστε ένα καθαρό άσπρο πανί στο διάλυμα και ταμπονάρετε τον λεκέ με τον ίδιο τρόπο όπως κάνατε με το διάλυμα πιάτων.

2Αν ο λεκές από ιώδιο στο χαλί δεν έχει απομακρυνθεί, φτιάξτε ένα διάλυμα που να αποτελείται από μία κουταλιά της σούπας αμμωνίας και ½ φλιτζάνι νερό. Στη συνέχεια βυθίστε ένα καθαρό πανί στο διάλυμα και ταμπονάρετε στο λεκέ.

3Βυθίστε ένα καθαρό πανί στο διάλυμα απορρυπαντικού πιάτων που χρησιμοποιήσατε πριν ώστε να καθαρίσει εντελώς ο λεκές από ιώδιο στο χαλί. Αυτό θα βοηθήσει να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του λεκέ καθώς και τα υπολείμματα των διαλυμάτων λευκού ξυδιού και αμμωνίας.

4Όταν ο λεκές από ιώδιο στο χαλί έχει απομακρυνθεί, βρέξτε ένα καθαρό πανί με κρύο νερό και ταμπονάρετε την περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρυνθούν εντελώς τα υπολείμματα του διαλύματος και το χαλί σας θα γίνει σαν καινούργιο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top