Λεκές από Ιώδιο στα Ρούχα

Λεκές από Ιώδιο στα Ρούχα

Ο λεκές από ιώδιο στα ρούχα μπορεί να δημιουργηθεί εύκολα, καθώς το ιώδιο είναι μια πρόχειρη και εύκολη λύση για αμυχές και μώλωπες. Έχει συνήθως ένα χρώμα καφετί κίτρινο και μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να αφαιρεθεί αν τον αφήσουμε για αρκετή ώρα. Για το λόγο αυτό, όπως συμβουλεύουμε και για κάθε άλλο λεκέ (10 συμβουλές για την απομάκρυνση των λεκέδων), είναι καλύτερο να τον αντιμετωπίσετε άμεσα ώστε να μην οριστικοποιηθεί.

1Ξεπλύνετε το ρούχο ή το ύφασμα με νερό
Από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε το λεκέ ιωδίου στα ρούχα σας, φέρτε αμέσως το ρούχο στο νεροχύτη και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Αφήστε το νερό να πέσει πάνω στο λεκέ μέχρι η λεκιασμένη περιοχή να μουλιάσει.  Το βρέξιμο του ρούχου με νερό βοηθά στην πρόληψη του λεκέ για να μην μονιμοποιηθεί.

2Δημιουργείστε διάλυμα νερού, αμμωνίας και υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου
Αφού ξεπλύνετε το ρούχο με νερό, φτιάξτε ένα καθαριστικό διάλυμα σε ένα μεγάλο μπολ που αποτελείται από τέσσερα φλιτζάνια δροσερό νερό, μία κουταλιά της σούπας  αμμωνίας και ½ κουταλάκι του γλυκού υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίου.

Συμβουλή
Βεβαιωθείτε ότι το απορρυπαντικό πλυντηρίου δεν περιέχει χλωρίνη διότι αν έρθει σε επαφή με αμμωνία δημιουργεί αναθυμιάσεις επιβλαβείς για την εισπνοή.

3Μουλιάστε το ρούχο στο διάλυμα καθαρισμού
Βουτήξτε το ρούχο στο σημείο που έχει τον λεκέ, μέσα στο υγρό. Αφήστε το ύφασμα να μουλιάσει για περίπου μισή ώρα.
Εάν οι οδηγίες για το ύφασμα είναι να μην πλένεται σε νερό, τότε προσπαθήστε να καθαρίσετε τοπικά τον λεκέ αντί να βρέξετε όλο το ύφασμα.  Βουτήξτε ένα καθαρό λευκό πανί στο διάλυμα που φτιάξατε και τρίψτε μαλακά τον λεκέ. Τρίβετε απαλά έως ότου αφαιρεθεί ο λεκές από ιώδιο στα ρούχα.

4Επαναλάβετε τη διαδικασία τριψίματος του λεκέ
Αν ο λεκές από ιώδιο στα ρούχα δεν έχει αφαιρεθεί εντελώς, επαναλάβετε τα βήματα 2 και 3, τρίβοντας τον λεκέ με το διάλυμα. Στη συνέχεια, αφήστε το να παραμείνει για περίπου μισή ώρα. Μετά από μια-δύο φορές, ο λεκές θα πρέπει να φύγει.
Αν έχει αφαιρεθεί, βρέξτε ένα καθαρό πανί με νερό και στη συνέχεια στεγνώστε το σημείο όπου ήταν ο λεκές, με σκοπό να αφαιρέσετε το διάλυμα σαπουνιού.
Αν ο λεκές είναι ακόμη παρών, θα πρέπει να δοκιμάσετε ένα πιο ισχυρό διάλυμα καθαρισμού.

Συμβουλές
– Ξεκινήστε την διαδικασία αφαίρεσης του λεκέ όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είναι πολύ σημαντικό για να επιτύχετε την πλήρη εξαφάνιση του.
– Αν στεγνώσετε το ρούχο χωρίς να έχει απομακρυνθεί ο λεκές εντελώς, η θερμότητα θα μονιμοποιήσει τον λεκέ και η αφαίρεση του θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top