Λεκές από Μελάνι στο Ξύλο

Λεκές από Μελάνι στο Ξύλο

Ο λεκές από μελάνι στο ξύλο είναι ένας δύσκολος λεκές ιδίως αν έχει παραμείνει για καιρό. Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να απομακρυνθεί, έστω και αν χρειάζεται να καταβάλετε αρκετή προσπάθεια.
Ακολουθήστε κάποιον από τους παρακάτω 2 τρόπους για να αφαιρέσετε τον λεκέ από μελάνι στο ξύλο.

Μέθοδος 1: Με απορρυπαντικό πλυντηρίου

Η μέθοδος αυτή είναι πιο αποτελεσματική σε φρέσκους λεκέδες από μελάνι. Το απορρυπαντικό πιάτων είναι φτιαγμένο ώστε να διασπά τους λιπαρούς λεκέδες, με αυτόν τον τρόπο δρα και στο μελάνι και το εμποδίζει να εισχωρήσει στο ξύλο.

1Αναμείξτε σε μια μικρή λεκάνη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων με 1/3 του φλυτζανιού ζεστό νερό. Ανακατέψτε το διάλυμα για να δημιουργηθεί σαπουνάδα.

2Δοκιμάστε το διάλυμα σε μια μικρή, κρυφή περιοχή του ξύλου ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν καταστρέφει το λούστρο του. Αν ναι, μην συνεχίσετε, αν όχι προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

3Βουτήξτε ένα μαλακό πανί στη λεκάνη και πάρτε μόνο σαπουνάδα. Δηλαδή μην μουσκέψετε το πανί με το διάλυμα.

4Σκουπίστε απαλά με το πανί τη λεκιασμένη περιοχή. Στη συνέχεια, με ένα νέο υγρό πανί, ξεπλύνετε τη σαπουνάδα. Τέλος, με μια καθαρή πετσέτα στεγνώστε την περιοχή.

Συμβουλή
Αν ο λεκές από μελάνι στο ξύλο δεν έχει απομακρυνθεί εντελώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύρμα κουζίνας.  Βυθίστε ένα εξαιρετικά λεπτό (νούμερο 0000) σύρμα σε υγρό κερί και τρίψτε με αυτό, ελαφρά, τον λεκέ από μελάνι. Το σύρμα θα αφαιρέσει ένα λεπτό στρώμα ξύλου. Στη συνέχεια, σκουπίστε τα ξύσματα με ένα καθαρό πανί.

Μέθοδος 2: Με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα όταν αναμιγνύεται με νερό σχηματίζει ένα εξαιρετικό και αποτελεσματικό ήπιο λειαντικό, το οποίο είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί στο ξύλο.

1Φτιάξτε μια αλοιφή προσθέτοντας μαγειρική σόδα σε 1/2 φλυτζάνι νερό. Να ρίχνετε τη μαγειρική σόδα, σιγά-σιγά, στο νερό και να ανακατεύετε ώστε να σχηματιστεί μια λεπτή αλοιφή.

2Απλώστε την αλοιφή με τα δάχτυλα σας επάνω στον λεκέ. Δεν χρειάζεται να τρίβετε με τη μαγειρική σόδα τη λεκιασμένη περιοχή, απλά, προσέξτε ώστε να καλυφθεί ολόκληρη. Αφήστε την αλοιφή να παραμείνει για 10-15 λεπτά.

3Με ένα καθαρό, μαλακό πανί βουτηγμένο σε νερό απομακρύνετε την αλοιφή.

4Ελέγξτε αν ο λεκές από μελάνι στο ξύλο έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν όχι, επαναλάβατε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.

5Όταν ο λεκές από μελάνι στο ξύλο έχει αφαιρεθεί, στεγνώστε την περιοχή με ένα νέο μαλακό πανί.

5 σκέψεις για το “Λεκές από Μελάνι στο Ξύλο”

  1. Καλησπέρα!! Μόλις ανακάλυψα ότι κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω στο γραφείο μου για να φύγει το μελάνι όταν είναι φρέσκο… και λίγο άζαξ με οδοντόκρεμα!!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top