Λεκές από Στάχτη στο Χαλί

Λεκές από Στάχτη στο Χαλί

Ένας  λεκές από στάχτη στο χαλί μπορεί να εμφανιστεί μπροστά από το τζάκι ή από μια απροσεξία όταν καπνίζετε. Ο λεκές από στάχτη μπορεί να είναι αρκετά σκοτεινός και να εξαπλωθεί εύκολα αν τριφτεί. Γι’ αυτό να θυμάστε ότι κατά τη διαδικασία αφαίρεσης του λεκέ πρέπει να τρίβετε όσο το δυνατόν λιγότερο. Επίσης, αντί για τρίψιμο, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο των ελαφρών χτυπημάτων (ταμπονάρισμα).

Μέθοδος 1: Με μαγειρική σόδα και ξηρό διαλύτη

1Βουρτσίστε για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη στάχτη από το χαλί, προσέχοντας να μην εξαπλωθεί ο λεκές από στάχτη στο χαλί.
Μην τρίψετε τον λεκέ γιατί αυτό θα προκαλέσει διείσδυση του στις ίνες του χαλιού.

Συμβουλή
– Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνετε την πλεονάζουσα στάχτη.

2Πασπαλίστε μαγειρική σόδα ή οποιαδήποτε άλλη απορροφητική σκόνη όπως καλαμποκάλευρο, επάνω και γύρω από τον λεκέ από στάχτη και αφήστε τη να παραμείνει για 1 ώρα ή και περισσότερο.
Η μαγειρική σόδα θα απορροφήσει τον λεκέ και επίσης θα βοηθήσει την απομάκρυνση των οσμών από το χαλί.

3Χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σκούπα απομακρύνετε την μαγειρική σόδα.
Βεβαιωθείτε ότι όλη η μαγειρική σόδα έχει καθαριστεί πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

4Βρέξτε ένα πανί με ξηρό διαλύτη καθαρισμού. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το επάνω στη λεκιασμένη περιοχή, προσέχοντας να μην απλωθεί η υγρασία πέρα από αυτήν.

5Αφήστε τον ξηρό διαλύτη να παραμείνει για μερικά λεπτά και κατόπιν στεγνώστε την περιοχή ώστε να απομακρυνθεί ο λεκές από στάχτη στο χαλί και ο διαλύτης.
Επαναλάβατε αυτό το βήμα μέχρι να παρατηρήσετε ότι ο λεκές αρχίζει να αφαιρείται.

6Αφήστε την λεκιασμένη περιοχή να στεγνώσει εντελώς. Αν ο λεκές παραμένει, επαναλάβατε όλη τη διαδικασία από την αρχή, μέχρι ο λεκές να απομακρυνθεί εντελώς.

Συμβουλή
– Ξεκινήστε την διαδικασία αφαίρεσης του λεκέ όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είναι πολύ σημαντικό για να επιτύχετε την πλήρη εξαφάνιση του.

Μέθοδος 2: Με απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων και λευκό ξύδι

Ο λεκές από στάχτη στο χαλί μπορεί, επίσης, να αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας προϊόντα που υπάρχουν στο σπίτι. Αυτή η μέθοδος απαιτεί περισσότερο κόπο απ’ ότι η προηγούμενη αλλά αξίζει να χρησιμοποιηθεί γιατί δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης άμεσα και ανέξοδα.

1Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι έχετε σκουπίσει και στεγνώσει τα πάντα. Αν δεν το κάνετε, μπορεί ο λεκές να γίνει χειρότερος.

2Αναμίξτε υγρό πλυντηρίου πιάτων ή ρούχων σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό.

3Ρίξτε το διάλυμα επάνω στη λεκιασμένη περιοχή.
Προσέξτε ώστε να μην εξαπλωθεί και να μην διεισδύσει βαθιά μέσα στο χαλί. Αφήστε το να παραμείνει για 3-5 λεπτά.

4Χρησιμοποιώντας μια πετσέτα απομακρύνετε το υγρό με ελαφρά χτυπήματα (ταμπονάρισμα). Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε αυτό το βήμα πολλές φορές μέχρι ο λεκές από στάχτη στο χαλί και το υγρό απομακρυνθούν εντελώς.

Συμβουλή
Μην τρίβετε για να απορροφηθεί το υγρό από την πετσέτα, γιατί υπάρχει κίνδυνος ο λεκές να γίνει χειρότερος.

5Χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πανί με κρύο νερό, ξεπλύνετε την περιοχή, χτυπώντας την ελαφρά (ταμπονάρισμα), για  να απομακρυνθεί όλο το διάλυμα καθαρισμού.
To διάλυμα καθαρισμού μπορεί να σκληρύνει την περιοχή. Αφήστε το όλη τη νύχτα.

6Την επόμενη μέρα, ελέγξτε την περιοχή.
Αν ο λεκές από στάχτη στο χαλί δεν έχει απομακρυνθεί, φτιάξτε ένα διάλυμα από 1 μέρος λευκό ξύδι και 2 μέρη νερό. Εφαρμόστε το διάλυμα στην περιοχή και επεξεργαστείτε όπως προηγουμένως, μέχρι ο λεκές να απομακρυνθεί.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top