Λεκές από Άγνωστη Προέλευση στα Ρούχα

Λεκές από Άγνωστη Προέλευση στα Ρούχα

Ο λεκές από άγνωστη προέλευση στα ρούχα είναι ένας λεκές που τον παρατηρούμε εντελώς ξαφνικά και δεν θυμόμαστε πώς προκλήθηκε ώστε να ακολουθήσουμε την κατάλληλη διαδικασία αφαίρεσης του.
Η γενική αρχή είναι ότι αφαιρείται ακολουθώντας μια σειρά διαδικασιών. Ξεκινάμε πάντα με την πιο ήπια και συνεχίζουμε στις επόμενες μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς.
Διαβάστε παρακάτω την αλληλουχία των διαδικασιών αφαίρεσης του λεκέ από άγνωστη προέλευση στα ρούχα.

Παρατήρηση
Οι παρακάτω διαδικασίες εφαρμόζονται σε ρούχα που πλένονται. Αν το λεκιασμένο ρούχο απαιτεί στεγνό καθάρισμα απευθυνθείτε στο κοντινό σας καθαριστήριο.

1Απλώστε καθαριστικό λεκέδων για στεγνό καθάρισμα στη λεκιασμένη περιοχή του ρούχου. Αφήστε το να παραμείνει για λίγα λεπτά, απομακρύνετε το και παρατηρήστε αν ο λεκές από άγνωστη προέλευση στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς.
Αν ναι, πλύνετε το ρούχο ως συνήθως. Διαφορετικά συνεχίστε στο επόμενο βήμα.

Παρατήρηση
Μην χρησιμοποιήσετε νερό ως πρώτη λύση, έστω και αν αυτό θεωρείται το αυτονόητο. Πολλοί λεκέδες όπως αυτοί με βάση κάποιο έλαιο μονιμοποιούνται με το νερό.

2Αν έχετε στεγνό καθαριστικό για τα χέρια, τρίψτε με αυτό τη λεκιασμένη περιοχή. Αφήστε το να παραμείνει για 15 λεπτά περίπου και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά. Αν ο λεκές από άγνωστη προέλευση στα ρούχα έχει απομακρυνθεί, πλύνετε το ρούχο ως συνήθως. Διαφορετικά προχωρήστε το επόμενο βήμα.

Παρατήρηση
Τα στεγνά καθαριστικά για τα χέρια χρησιμοποιούνται από τους μηχανικούς για να αφαιρούν τους λεκέδες από λάδια μηχανών, γράσα, κλπ χωρίς νερό. Είναι, όμως, κατάλληλα και για την αφαίρεση λιπαρών λεκέδων από τα ρούχα.

3Αν ο λεκές δεν έχει απομακρυνθεί, μουλιάστε το ρούχο σε κρύο νερό για τουλάχιστον 1/2 ώρα.

Παρατήρηση
Μην μουλιάσετε το λεκιασμένο ρούχο σε ζεστό νερό. Οι λεκέδες με βάση τις πρωτεΐνες μονιμοποιούνται με το ζεστό νερό.

4Αναμίξτε σε 1 φλυτζάνι κρύο νερό, 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι και 1 κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό ρούχων. Ανακατέψτε καλά για να διαλυθούν πλήρως. Βουτήξτε στο διάλυμα ένα πανί ή σφουγγάρι και ταμπονάρετε τον λεκέ.
Η ήπια οξύτητα του λευκού ξυδιού σε συνδυασμό με το απορρυπαντικό μπορεί να απομακρύνει τον λεκέ.

5Αν ο λεκές από άγνωστη προέλευση στα ρούχα είναι ακόμα εκεί, αφού ξεπλύνετε το ρούχο, ταμπονάρετε με οινόπνευμα.
Ελέγξτε αν αφαιρέθηκε, αν όχι αφήστε το ρούχο στον αέρα για να εξατμιστεί το οινόπνευμα πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

6Ρίξτε σε μια λεκάνη με κρύο νερό απορρυπαντικό ρούχων με ένζυμα και μουλιάστε το λεκιασμένο ρούχο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Κατόπιν πλύνετε το στο πλυντήριο. Βεβαιωθείτε ότι ο λεκές έχει εξαφανιστεί πριν το αφήσετε να στεγνώσει.

7Αν ο λεκές από άγνωστη προέλευση στα ρούχα παραμένει, πλύνετε στην υψηλότερη θερμοκρασία που επιτρέπεται σύμφωνα με την ετικέτα φροντίδας του, χρησιμοποιώντας χλωρίνη για λευκά ή χρωματιστά ρούχα.

8Αν ο λεκές δεν έχει αφαιρεθεί, αφήστε το ρούχο να στεγνώσει στον αέρα και όχι σε στεγνωτήριο και απευθυνθείτε σε καθαριστήριο. Αναφέρετε τις μεθόδους που έχετε ήδη εφαρμόσει κάτι που ίσως βοηθήσει τον ειδικό να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί το λεκιασμένο ρούχο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top