Λεκές από Σκουριά στο Χαλί

Λεκές από Σκουριά στο Χαλί

Ο λεκές από σκουριά στο χαλί μπορεί να προκληθεί από μεταλλικά έπιπλα της βεράντας ή παιχνίδια και πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα.

Αντί να χρησιμοποιήσετε σκληρά χημικά καθαριστικά, δοκιμάστε να απομακρύνετε τον λεκέ με φυσικά προϊόντα που έχετε στα ντουλάπια της κουζίνας σας.

Τι θα χρειαστείτε

  • Λεμόνι ή χυμό λεμονιού
  • Αλάτι
  • Λευκό ξύδι
  • Ζεστό νερό
  • Πανί μικροϊνών

Καθαρίστε τον λεκέ από σκουριά με λεμόνι, αλάτι και λευκό ξύδι

1 Απομακρύνετε την πηγή της σκουριάς

Απομακρύνετε το έπιπλο ή ό,τι άλλο προκάλεσε τον λεκέ.

2 Απομακρύνετε την περίσσια σκουριάς

Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε τα στερεά υπολείμματα της σκουριάς.  Όση περισσότερη σκουριά αφαιρεθεί πριν τον καθαρισμό τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να απαλλαγείτε εντελώς από τον λεκέ. Εργαστείτε προσεκτικά για να μην εξαπλωθεί περισσότερο ο λεκές από σκουριά στο χαλί αλλά και για να μην σκίσετε το χαλί.

3 Σκουπίστε τα υπολείμματα σκουριάς

Σκουπίστε τα υπολείμματα με την ηλεκτρική σκούπα πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό του λεκέ.

4 Ρίξτε χυμό λεμονιού και αλάτι στον λεκέ

Ρίξτε χυμό λεμονιού φρέσκο ή εμφιαλωμένο στη λεκιασμένη περιοχή. Πασπαλίστε αλάτι στην περιοχή μου έχει εμποτιστεί με το λεμόνι. Αφήστε να παραμείνει για 5 λεπτά.
Ο συνδυασμός λεμονιού-αλατιού δημιουργεί ένα ήπιο λειαντικό που βοηθά στη διάσπαση της σκουριάς.

Παρατήρηση
Μπορείτε να φτιάξετε μια αλοιφή με ανάμειξη του χυμού λεμονιού με το αλάτι σε ένα μπολ. Βουτήξτε ένα σφουγγάρι στην αλοιφή και απλώστε την στον λεκέ.

5 Ρίξτε ζεστό νερό

Ρίξτε 2 φλυτζάνια ζεστό νερό στο χαλί. Ο λεκές από σκουριά στο χαλί θα αρχίσει να εξαφανίζεται. Αν ο λεκές είναι μεγάλος ίσως χρειαστεί να ρίξετε περισσότερα από 2 φλυτζάνια νερό. Να θυμάστε ότι θέλουμε το νερό να μουσκέψει τον λεκέ ώστε να αφαιρέσει το μείγμα λεμονιού-αλατιού και να καθαρίσει τον λεκέ.

6 Σκουπίστε με καθαρή πετσέτα

Χρησιμοποιείστε μια καθαρή λευκή πετσέτα για να απομακρύνετε την περίσσια υγρασίας. Αν η πετσέτα μουσκέψει, χρησιμοποιείστε μια άλλη καθαρή λευκή πετσέτα και συνεχίστε μέχρι να στεγνώσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, η περιοχή.

7 Αφήστε την περιοχή να στεγνώσει

Αφήστε την περιοχή να στεγνώσει στον αέρα πριν τοποθετήσετε κάποιο έπιπλο.

Συμβουλή
Αν ο λεκές από σκουριά στο χαλί δεν απομακρυνθεί με την παραπάνω διαδικασία, φτιάξτε ένα πιο δυνατό και αποτελεσματικό καθαριστικό.
Αναμείξτε 1 φλυτζάνι λευκό ξύδι, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Ρίξτε το μείγμα στον λεκέ και αφήστε το να παραμείνει για 2 ή περισσότερες ώρες. Στη συνέχεια, σκουπίστε την περιοχή με μια υγρή λευκή πετσέτα μέχρι ο λεκές να απομακρυνθεί.

Scroll to Top