Λεκές από Πορτοκαλάδα στα Ρούχα

Λεκές από Πορτοκαλάδα στα Ρούχα

Ο λεκές από πορτοκαλάδα στα ρούχα είναι ένας συνηθισμένος λεκές. Είναι πιθανόν να προκληθεί, είτε πίνοντας χυμό πορτοκαλιού στο πρωινό σας, είτε φτιάχνοντας ένα γλυκό. Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού σπάνια αφήνει έντονο σημάδι στο ρούχο, αλλά μπορεί να το ξεθωριάσει τοπικά. Αυτό οφείλεται στο οξύ που περιέχουν τα εσπεριδοειδή το οποίο λειτουργεί ως λευκαντικός παράγοντας, ειδικά όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως.

Λεκέδες μπορούν να προκαλέσουν και οι συμπυκνωμένοι χυμοί πορτοκαλιού ή τα ποτά που περιέχουν πορτοκάλι.

Συμβουλή
Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φυσικό σαπούνι ή νιφάδες σαπουνιού για την αφαίρεση λεκέ από πορτοκάλι, επειδή μπορεί να δυσκολέψουν την αφαίρεση των φυτικών χρωστικών.

Τι θα χρειαστείτε

  • Λευκαντικό οξυγόνου
  • Απορρυπαντικό ρούχων
  • Καθαρά πανιά
  • Ζεστό νερό

Διαδικασία αφαίρεσης του λεκέ από πορτοκαλάδα στα ρούχα

1 Ταμπονάρετε τον λεκέ

Προσπαθήστε, μόλις δημιουργηθεί ο λεκές από πορτοκαλάδα στα ρούχα, να ταμπονάρετε την περιοχή με ένα καθαρό λευκό πανί ή χαρτί κουζίνας. Έτσι, θα απορροφηθεί ποσότητα από τον χυμό πριν προλάβει να εισχωρήσει στις ίνες του ρούχου.

2 Μουλιάστε σε διάλυμα λευκαντικού

Σε ζεστό νερό ρίξτε λευκαντικό οξυγόνου και δημιουργήστε ένα διάλυμα. Σχετικά με τις ποσότητες ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία του λευκαντικού. Το λευκαντικό οξυγόνου είναι ιδανικό για χρωματιστά ρούχα ή συνθετικά ρούχα.
Βυθίστε το λεκιασμένο ρούχο, εντελώς, στο διάλυμα και αφήστε το να παραμείνει για τουλάχιστον 4 ώρες ή και όλη τη νύχτα.

3 Πλύνετε το ρούχο

Πλύνετε το ρούχο στην υψηλότερη θερμοκρασία που συνιστάται για το ύφασμα. Θα την βρείτε στις οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας του ρούχου.

4 Στεγνώστε το ρούχο

Ελέγξτε αν ο λεκές από πορτοκαλάδα στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν έχει αφαιρεθεί, στεγνώστε το ρούχο στον αέρα ή στο στεγνωτήριο.
Αν ο λεκές δεν έχει απομακρυνθεί, μην το στεγνώσετε γιατί με τη θερμότητα ο λεκές θα μονιμοποιηθεί. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να απομακρυνθεί ο λεκές εντελώς.

Συμβουλές για την αφαίρεση λεκέ από πορτοκαλάδα στα ρούχα

Αν ο λεκές από πορτοκαλάδα στα ρούχα είναι παλιός ή προέρχεται από ποτό με πορτοκαλάδα χρειάζεται πρόσθετη διαδικασία.
Για λευκά ρούχα χρησιμοποιήστε λευκαντικό με χλώριο (χλωρίνη) για να μουλιάσετε το ρούχο. Για χρωματιστά φτιάξτε ένα διάλυμα με κρύο νερό και λευκαντικό οξυγόνου, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
Αν το ρούχο απαιτεί στεγνό καθάρισμα, ταμπονάρετε τον λεκέ με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χυμός και στη συνέχεια, πηγαίνετε το ρούχο στο καθαριστήριο.

Scroll to Top