Λεκές από Κατοικίδια στο Χαλί

Λεκές από Κατοικίδια στο Χαλί

Αν ζείτε με ένα κατοικίδιο στο σπίτι είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ένας λεκές στο χαλί, π.χ. από ούρα, ακαθαρσίες ή εμετό. Ο λεκές από κατοικίδια στο χαλί μπορεί να καθαριστεί εντελώς με φυσικά προϊόντα και να επαναφέρει το χαλί σε άψογη κατάσταση. Ακόμα και αν δεν έχετε παρατηρήσει τον λεκέ και έχει στεγνώσει στο χαλί, μπορείτε να τον καθαρίσετε με την παρακάτω μέθοδο.

Συμβουλή
Μην χρησιμοποιείτε σκληρά χημικά καθαριστικά γιατί δεν αφαιρούν τη μυρωδιά από τις ίνες του χαλιού και έτσι το κατοικίδιο σας θα θέλει να σημαδέψει ξανά το σημείο.

Τι θα χρειαστείτε

    • Λευκό ξύδι
    • Νερό
    • Μαγειρική σόδα
    • Οξυζενέ
    • Υγρό απορρυπαντικό πιάτων
    • Μπουκάλι με ψεκαστήρα
    • Σφουγγάρι ή πανί μικροϊνών
    • Βούρτσα με μαλακές τρίχες

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, ελέγξτε αν ο λεκές από κατοικίδια στο χαλί είναι ακόμα σε υγρή κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αφαιρέσετε όλη την υγρασία με χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας. Αν υπάρχουν στερεά υπολείμματα θα πρέπει να τα αφαιρέσετε προσεκτικά, για να μην λεκιάσετε μεγαλύτερη περιοχή, πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό.

Απομακρύνετε τον Λεκέ από Κατοικίδια στο Χαλί με Λευκό Ξύδι

1  Ρίξτε στο μπουκάλι με ψεκαστήρα ίσα μέρη λευκό ξύδι και χλιαρό νερό. Ανακατέψτε καλά για να διαλυθεί το λευκό ξύδι στο νερό και να δημιουργηθεί ένα καθαριστικό διάλυμα. Το λευκό ξύδι θα εξουδετερώσει τον λεκέ και θα εξαλείψει μεγάλο μέρος της μυρωδιάς. Φτιάξτε αρκετή ποσότητα καθαριστικού.
2  Ψεκάστε αρκετό καθαριστικό στην περιοχή του λεκέ ώστε να μουλιάσει.

Παρατήρηση
Αν το χαλί βρίσκεται επάνω σε ξύλινο πάτωμα, απομακρύνετε το πριν ρίξετε το καθαριστικό για να μην προκαλέσει ζημιά στο πάτωμα.

3  Χρησιμοποιήστε βούρτσα με μαλακές τρίχες για να τρίψετε τη λεκιασμένη περιοχή.
4  Ελέγξτε αν ο λεκές από κατοικίδια στο χαλί έχει απομακρυνθεί εντελώς.
5  Όταν ο λεκές έχει αφαιρεθεί, στεγνώστε την περιοχή με ένα καθαρό πανί ή με χαρτί κουζίνας.

Απομακρύνετε τον Λεκέ από Κατοικίδια στο Χαλί με Οξυζενέ και Μαγειρική Σόδα

Αν εξακολουθεί να υπάρχει λεκές ή μυρωδιά μετά τον καθαρισμό με λευκό ξύδι, δοκιμάστε να τον καθαρίσετε με οξυζενέ και μαγειρική σόδα.

Συμβουλή
Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό του λεκέ, δοκιμάστε τη διαδικασία σε μια κρυφή περιοχή του χαλιού για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αποχρωματιστούν οι ίνες του.

1  Ρίξτε αρκετή μαγειρική σόδα στη λεκιασμένη περιοχή, φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η περιοχή.
2  Αναμείξτε 1/2 φλυτζάνι οξυζενέ 3% με 2 φλυτζάνια νερό και ρίξτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Για να ενισχύσετε τη δράση, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων.
3  Ψεκάστε το διάλυμα επάνω στη μαγερική σόδα, σε όλη την περιοχή.
4  Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες και τρίψτε την περιοχή.
5  Αφήστε να παραμείνει για 1-2 ώρες για να στεγνώσει και να απορροφήσει τον λεκέ. Στη συνέχεια, σκουπίστε για να απομακρύνετε τη μαγειρική σόδα.

Παρατήρηση
Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ σκούπα με ατμό για να καθαρίσετε λεκέ από κατοικίδια στο χαλί. Η θερμότητα θα μονιμοποιήσει τον λεκέ.

Scroll to Top