Λεκές από Καραμέλα στα Ρούχα

Λεκές από Καραμέλα στα Ρούχα

Ο λεκές από καραμέλα στα ρούχα, συνήθως, είναι εύκολο να αφαιρεθεί. Αν μετά την διαδικασία απομάκρυνσης του λεκέ, αυτός παραμένει, τότε πρέπει να ελέγξετε το ενδεχόμενο να μην είναι λεκές από καραμέλα. Οι λεκέδες σκουριάς και από κάποια φάρμακα μοιάζουν με λεκέδες καραμελωμένης ζάχαρης.

Τι θα χρειαστείτε

  • Παγάκια
  • Απορρυπαντικό ρούχων
  • Λευκαντικό οξυγόνου
  • Χλιαρό νερό

Παρατήρηση
Αν στην ετικέτα φροντίδας του ρούχο αναγράφεται ‘στεγνό καθάρισμα’, αφήστε την καραμέλα να σκληρύνει και αφαιρέστε τυχόν στερεά υπολείμματα καραμέλας με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι του γλυκού. Στη συνέχεια, πηγαίνετε το ρούχο στο στεγνοκαθαριστήριο.

1 Απομακρύνετε στερεά υπολείμματα καραμέλας

Αφήστε την καραμέλα να σκληρύνει. Μπορείτε να τρίψετε τον λεκέ με ένα παγάκι για να επιταχύνετε τη σκλήρυνση της καραμέλας.
Στη συνέχεια, πάρτε ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι του γλυκού και ξύστε, προσεκτικά, τον λεκέ για να απομακρύνετε στερεά υπολείμματα της καραμέλας. Προσέξτε να μην απλώσετε τον λεκέ σε καθαρή περιοχή του ρούχου.
Αφού αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα στερεά υπολείμματα καραμέλας, σκουπίστε την περιοχή με ένα καθαρό πανί βρεγμένο σε καθαρό νερό.

Συμβουλή
Μην τρίβετε τον λεκέ στο ρούχο γιατί μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στις ίνες του.

2 Ξεπλύνετε τον λεκέ με νερό

Ξεπλύνετε τον λεκέ κρατώντας το ρούχο, από την ανάποδη μεριά, κάτω από τρεχούμενο νερό. Το νερό με την πίεση θα εξαναγκάσει την καραμέλα να φύγει από τις ίνες του υφάσματος.

3 Ξεπλύνετε τον λεκέ με νερό

Απλώστε στον λεκέ απορρυπαντικό ρούχων. Τρίψτε το απορρυπαντικό στον λεκέ με τα δάχτυλα σας ή μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Αφήστε να παραμείνει για τουλάχιστον 15 λεπτά.

4 Πλύνετε το ρούχο

Πλύνετε το ρούχο, ως συνήθως. Δηλαδή στην υψηλότερη θερμοκρασία που συνιστάται στην ετικέτα φροντίδας του.

5 Ελέγξτε τον λεκέ

Ελέγξτε αν ο λεκές από καραμέλα στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν όχι, ακολουθήστε ξανά τη διαδικασία και μην αφήσετε το ρούχο να στεγνώσει γιατί με τη θερμότητα ο λεκές θα μονιμοποιηθεί.

6 Στεγνώστε το ρούχο

Αφού ο λεκές από καραμέλα στα ρούχα έχει αφαιρεθεί, στεγνώστε το ρούχο στον αέρα ή στο στεγνωτήριο.

Παρατηρήσεις
Αν ο ο λεκές από καραμέλα στα ρούχα επιμένει, ίσως να περιέχει χρωστικές ουσίες όπως οι περισσότερες καραμέλες του εμπορίου.
Σε αυτή την περίπτωση, φτιάξτε ένα διάλυμα λευκαντικού με βάση το οξυγόνο και χλιαρό νερό.
Πριν μουλιάσετε το ρούχο στο διάλυμα, ελέγξτε αν είναι ασφαλές για το ρούχο. Βουτήξτε μια μπατονέτα στο διάλυμα και εφαρμόστε το διάλυμα σε μια κρυφή περιοχή του ρούχου. Αν δεν αποχρωματιστεί, τότε το διάλυμα είναι ασφαλές.
Μουλιάστε το ρούχο στο διάλυμα για 4 ώρες ή και παραπάνω και στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως.

Scroll to Top