Λεκές από Σκληρό Νερό στο Γυαλί

Λεκές από Σκληρό Νερό στο Γυαλί

Ο λεκές από σκληρό νερό στο γυαλί (όπως γυάλινη πόρτα ντους, παράθυρα, ποτήρια κλπ.) πρέπει να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα γιατί αν παραμείνει για καιρό μπορεί να μονιμοποιηθεί. Επιπλέον, τα άλατα του νερού που θα παραμείνουν, προσελκύουν το σαπούνι ή το απορρυπαντικό και δημιουργείται αφρός.

Διαβάστε παρακάτω πώς ο λεκές από σκληρό νερό στο γυαλί θα απομακρυνθεί με ήπια φυσικά οξέα όπως το λευκό ξύδι ή ο χυμός λεμονιού και ήπια φυσικά λειαντικά όπως η μαγειρική σόδα.

Συμβουλή
Αν γνωρίζετε ότι το νερό στην περιοχή σας είναι σκληρό, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν καθαρίζετε τα γυάλινα φωτιστικά. Τα συσσωρευμένα άλατα μπορεί να χαράξουν την γυάλινη επιφάνεια και τότε η ζημιά δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

Τι θα χρειαστείτε

  • Λευκό ξύδι
  • Αποσταγμένο Νερό
  • Μαγειρική σόδα
  • Χυμό λεμονιού
  • Αλάτι

Χρησιμοποιώντας λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού

Το λευκό ξύδι είναι ήπιο οξύ (οξικό οξύ) που βοηθά στη διάσπαση των αλάτων που αφήνει το σκληρό νερό στη γυάλινη επιφάνεια. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό ξύδι με χυμό λεμονιού (κιτρικό οξύ) στο φυσικό καθαριστικό.

1 Φτιάξτε ένα φυσικό καθαριστικό

Σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, προσθέστε 1 μέρος λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού και 1 μέρος αποσταγμένο νερό.

2 Ψεκάστε στη γυάλινη επιφάνεια

Ψεκάστε τη γυάλινη επιφάνεια, μεθοδικά, σχηματίζοντας οριζόντιες σειρές  από επάνω προς τα κάτω, ώστε να  απλώσετε το φυσικό καθαριστικό σε όλη την επιφάνεια. Αφήστε το διάλυμα να παραμείνει για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Συμβουλή
Τοποθετήστε μια παλιά πετσέτα στο κάτω μέρος του παραθύρου ή της γυάλινης πόρτας του ντους για να μην λερώσετε το δάπεδο.

3 Σκουπίστε τους λεκέδες και τα άλατα

Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί μικροϊνών, ξεκινήστε από το επάνω μέρος της γυάλινης επιφάνειας και σκουπίστε για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από νερό και τα άλατα. Εργαστείτε με κυκλικές κινήσεις και να ξεπλένετε συχνά το πανί. Χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε τις γωνίες ή τις άκρες της μεταλλικής επένδυσης.

Συμβουλή
Αν και το λευκό ξύδι δεν είναι τοξικό, φορέστε λαστιχένια γάντια και γυαλιά για να προστατεύσετε τα χέρια και τα μάτια σας.

4 Ξεπλύνετε και στεγνώστε

Όταν ο λεκές από σκληρό νερό στο γυαλί έχει απομακρυνθεί, ξεπλύνετε τη γυάλινη επιφάνεια με καθαρό νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή τζαμιών για να απομακρύνετε το μεγαλύτερο μέρος του νερού και στο τέλος στεγνώστε καλά με ένα καθαρό πανί που δεν αφήνει χνούδια.

Χρησιμοποιώντας λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα

Αν το φυσικό καθαριστικό με το λευκό ξύδι δεν αφαίρεσε τους λεκέδες από σκληρό νερό, φτιάξτε μια αλοιφή με μαγειρική σόδα η οποία είναι φυσικό λειαντικό.
Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά για την αφαίρεση λεκέδων από σκληρό νερό σε ποτήρια και άλλα γυάλινα σκεύη.

1 Φτιάξτε μια αλοιφή

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε 1 μέρος νερού και 3 μέρη μαγειρική σόδα για να παρασκευάσετε μια λεπτόρρευστη αλοιφή.

2 Απλώστε την αλοιφή

Χρησιμοποιώντας ένα πανί ή μια βούρτσα, απλώστε την αλοιφή στην γυάλινη επιφάνεια ή όπου έχουν παραμείνει λεκέδες. Τρίψτε την λεκιασμένη περιοχή με κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας από επάνω προς τα κάτω.
Αν έχουν παραμείνει μόνο μικροί λεκέδες, βουτήξτε μια παλιά οδοντόβουρτσα στην αλοιφή και απλώστε την επάνω στους λεκέδες.

3 Ψεκάστε με λευκό ξύδι

Αφού έχετε απλώσει την αλοιφή και έχει στεγνώσει λίγο, ψεκάστε στην περιοχή λευκό ξύδι. Μπορεί να δημιουργηθεί αφρός, καθώς η μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι αντιδρούν μεταξύ τους.

4 Ξεπλύνετε και στεγνώστε

Όταν σταματήσει ο αφρός, ξεπλύνετε τη γυάλινη επιφάνεια με καθαρό νερό και στη συνέχεια στεγνώστε με ένα καθαρό πανί ή έναν καθαριστή τζαμιών.

Scroll to Top