Λεκές από Ούρα στο Στρώμα

Λεκές από Ούρα στο Στρώμα

Ο λεκές από ούρα στο στρώμα μπορεί να συμβεί αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε, μπορεί να αφαιρεθεί με προϊόντα που έχετε στο ντουλάπι σας, όπως μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι αν ο λεκές είναι ακόμα υγρός ή οξυζενέ αν ο λεκές είναι παλιός.

Τι θα χρειαστείτε

  • μαγειρική σόδα
  • λευκό ξύδι
  • νερό
  • οξυζενέ
  • υγρό απορρυπαντικό πιάτων
  • απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη

Υγρός λεκές από ούρα στο στρώμα

1Πάρτε ένα παλιό, στεγνό πανί και ταμπονάρετε τον λεκέ για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο από το υγρό. Συνεχίστε μέχρι το στρώμα να είναι απλώς υγρό. Αλλάξτε το πανί με ένα νέο αν έχει μουλιάσει.

2Με ένα κουτάλι ρίξτε μαγειρική σόδα επάνω στον λεκέ. Τόση όση χρειάζεται για να καλυφθεί όλος ο λεκές από ούρα στο στρώμα. Μην ανησυχείτε αν ρίξετε μεγάλη ποσότητα, η μαγειρική σόδα δεν θα βλάψει το στρώμα.

3Σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα ρίξτε 1 μέρος λευκό ξύδι και 1 μέρος νερό. Φτιάξτε αρκετό διάλυμα γιατί ανάλογα με το μέγεθος του λεκέ ίσως χρειαστείτε μεγάλη ποσότητα διαλύματος.

Παρατήρηση
Για ισχυρότερο διάλυμα μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του νερού ή και ακόμα να μην προσθέσετε καθόλου νερό. Το λευκό ξύδι έχει έντονη μυρωδιά αλλά θα εξαφανιστεί μετά από λίγες ώρες.

4Ψεκάστε αρκετή ποσότητα διαλύματος επάνω στον λεκέ και αφήστε το να παραμείνει για τουλάχιστον 5 λεπτά.

5Αφού περάσουν τα 5 λεπτά, με ένα παλιό πανί ταμπονάρετε τον λεκέ για να απομακρυνθεί το διάλυμα. Προσπαθήστε να αφήσετε το στρώμα όσο το δυνατόν πιο στεγνό. Μην ανησυχείτε αν αφαιρεθεί και μαγειρική σόδα καθώς στο επόμενο βήμα θα προσθέσετε και άλλη ποσότητα μαγειρικής σόδας.

6Πασπαλίστε αρκετή ποσότητα μαγειρικής σόδας ώστε να καλύψετε όλη τη λεκιασμένη περιοχή ή και περισσότερη. Η μαγειρική σόδα θα βοηθήσει, επίσης, να απομακρυνθεί η δυσάρεστη οσμή από το στρώμα.

7Αφήστε το στρώμα να στεγνώσει για τουλάχιστον 18 ώρες. Ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες ώστε να κυκλοφορεί καθαρός αέρας.

8Όταν το στρώμα έχει στεγνώσει εντελώς, με την ηλεκτρική σκούπα αφαιρέστε όλη τη μαγειρική σόδα.

Παρατήρηση
Το στρώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όση ώρα στεγνώνει και η μαγειρική σόδα δρα.
Ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου μπορεί να χρειαστούν λιγότερες ή περισσότερες ώρες για να στεγνώσει το στρώμα.

Στεγνός λεκές από ούρα στο στρώμα

1Σε ένα μπολ ρίξτε 250ml οξυζενέ 3%, 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και 2 σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Με ένα κουτάλι ανακατέψτε καλά τα συστατικά.

Παρατήρηση
Το οξυζενέ είναι ήπιο λευκαντικό και μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα στη λεκιασμένη περιοχή αν το στρώμα είναι χρωματιστό ή έχει χρωματιστά μοτίβα. Εάν αυτό σας ανησυχεί μπορείτε να το αραιώσετε με ίση ποσότητα νερού.

2Βρέξτε ένα καθαρό, λευκό πανί με το διάλυμα. Τρίψτε καλά τον λεκέ για να απομακρυνθεί.

3Αφήστε το στρώμα να στεγνώσει στον αέρα πριν το χρησιμοποιήσετε.

4Αν ο λεκές από ούρα στο στρώμα είναι επίμονος, φτιάξτε μια αλοιφή ανακατεύοντας σε ένα μπολ 3 κουταλιές της σούπας απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη με 1 κουταλιά της σούπας νερό.

Συμβουλή
Μην χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό που περιέχει λευκαντικό γιατί μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο στρώμα.

5Απλώστε την αλοιφή στον λεκέ και αφήστε την να παραμείνει για 30 λεπτά.

6Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, με ένα κουτάλι αφαιρέστε προσεκτικά την αποξηραμένη αλοιφή από το στρώμα.

7Σκουπίστε προς όλες τις κατευθύνσεις το στρώμα με την ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε τυχόν αλοιφή ή μαγειρική σόδα που μπορεί να έχει απομείνει.

Scroll to Top