4 Φυσικά Καθαριστικά με Μαγειρική Σόδα

4 Φυσικά Καθαριστικά με Μαγειρική Σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα φθηνό προϊόν που μπορείτε να βρείτε εύκολα στο εμπόριο, αν δεν υπάρχει ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα για να απομακρύνετε λεκέδες ή λίπη και να γυαλίσετε μεταλλικά αντικείμενα.

Διαβάστε παρακάτω πώς θα φτιάξετε 4 φυσικά καθαριστικά με μαγειρική σόδα ως βασικό συστατικό.

Τι θα χρειαστείτε

  • Μαγειρική σόδα
  • Λευκό ξύδι
  • Σαπούνι Καστίλλης
  • Αλάτι
  • Μπουκάλι με ψεκαστήρα
  • Σφουγγάρι ή πανί μικροϊνών
  • Βούρτσα με πλαστικές τρίχες

Φυσικά καθαριστικά σε σκόνη με μαγειρική σόδα

1  Μαγειρική σόδα και Νερό

Χρησιμοποιήστε αυτό το φυσικό καθαριστικό για να απομακρύνετε κολλημένα τρόφιμα από σκληρές επιφάνειες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους είτε να βουτήξετε ένα υγρό σφουγγάρι σε μαγειρική σόδα και να τρίψετε τα κολλημένα τρόφιμα, είτε να φτιάξετε μια αλοιφή. Η αλοιφή φτιάχνεται με 3 μέρη μαγειρικής σόδας και 1 μέρος νερού. Απλώστε την αλοιφή στην επιφάνεια και αφήστε την να παραμείνει για αρκετά λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψτε με ένα σφουγγάρι για να απομακρύνετε τα κολλημένα τρόφιμα και ξεπλύνετε την περιοχή με καθαρό νερό.

2  Μαγειρική σόδα και Λευκό ξύδι

Απλώστε μαγειρική σόδα στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε και ρίξτε μερικές σταγόνες λευκό ξύδι. Το μείγμα θα αφρίσει αλλά το λευκό ξύδι ενισχύει τη δράση της μαγειρική σόδας. Τρίψτε απαλά με ένα σφουγγάρι και στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

3  Μαγειρική σόδα και Νιφάδες σαπουνιού

Ανακατέψτε 1/2 φλυτζάνι υγρό σαπούνι και 1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικό σαπούνι όπως το σαπούνι Καστίλλης. Φυλάξτε το φυσικό καθαριστικό σε αεροστεγές δοχείο με ετικέτα. Ρίξτε σε ένα σφουγγάρι λίγο από το καθαριστικό και τρίψτε την περιοχή. Αφού καθαριστεί, ξεπλύνετε καλά με νερό.

Φυσικό καθαριστικό αποχέτευσης με μαγειρική σόδα

Συνδυάστε μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι για να ξεβουλώσετε, καθαρίσετε και φρεσκάρετε τις αποχετεύσεις του νεροχύτη.
1 Ρίξτε 1 λίτρο βραστό νερό στον νεροχύτη.
2 Ρίξτε 1/2 φλυτζάνι μαγειρική σόδα και 1/2 φλυτζάνι λευκό ξύδι στην αποχέτευση. Επειδή θα αφρίσει ρίχνετε το λευκό ξύδι σιγά-σιγά.
3 Αφήστε τη μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι να δράσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με βραστό νερό.

Φυσικό καθαριστικό φούρνου με μαγειρική σόδα

Φτιάξτε ένα φυσικό καθαριστικό για τον φούρνο της κουζίνας με μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι.
1 Σε ένα μπολ, ρίξτε 1/2 φλυτζάνι μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Ανακατέψτε για να φτιαχτεί μια αλοιφή.
2 Με ένα πινέλο ή ένα σφουγγάρι, απλώστε την αλοιφή σε όλες τις επιφάνειες του φούρνου εκτός από τις αντιστάσεις.
3 Κλείστε την πόρτα του φούρνου και αφήστε την αλοιφή να δράσει για 8 – 10 ώρες.
4 Αφού περάσουν οι 8-10 ώρες σκουπίστε τις επιφάνειες του φούρνου με ένα βρεγμένο σφουγγάρι ή πανί.
5 Στα σημεία που υπάρχουν κολλημένα υπολείμματα φαγητών ψεκάστε με λευκό ξύδι, πασπαλίστε μαγειρική σόδα και τρίψτε για να απομακρυνθούν.

Φυσικό αποσμητικό χαλιών με μαγειρική σόδα

Φτιάξτε εύκολα ένα φυσικό αποσμητικό χαλιών με μαγειρική σόδα και αλάτι.
1 Σε ένα μπολ, ανακατέψτε 1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα και 1 φλυτζάνι επιτραπέζιο αλάτι. Αν χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα θα αναμιγνύετε ίσα μέρη από τα δύο συστατικά.
2 Πασπαλίστε το αποσμητικό στο χαλί, ομοιόμορφα. Ψεκάστε νερό και τρίψτε την περιοχή με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες.
3 Αφήστε το υγρό αποσμητικό να παραμείνει για 8-10 ώρες για να στεγνώσει. Στη συνέχεια, απομακρύνετε με ηλεκτρική σκούπα.

Scroll to Top