Φτιάξτε το Δικό σας Καθαριστικό Γενικής Χρήσης με Λευκό Ξύδι

Φτιάξτε το Δικό σας Καθαριστικό Γενικής Χρήσης με Λευκό Ξύδι

Το ξύδι είναι αραιό διάλυμα (περιεκτικότητα 5%-8%) οξικού οξέος σε νερό. Το οξικό οξύ είναι από τα παλαιότερα οξέα που έχει χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος και παράγεται με αργή ή γρήγορη ζύμωση. Οι αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες του ξυδιού είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σε πολλές ασθένειες.
Το λευκό ξύδι είναι μια πιο καθαρή μορφή ξυδιού η οποία δεν έχει χρώμα ή οσμή και περιεκτικότητα 5% περίπου σε οξικό οξύ. Επειδή είναι όξινο (pH 2,5) διασπά τα άλατα που συσσωρεύονται σε γυάλινες ή άλλες λείες επιφάνειες, στις αποχετεύσεις, κ.λ.π. Λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του, είναι ιδανικό για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών γιατί σκοτώνει τα βακτήρια. Λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων στις επιφάνειες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικό από τα χημικά καθαριστικά και ταυτόχρονα απολύτως ασφαλές για την υγεία μας και φιλικό προς το περιβάλλον.
Είναι η στιγμή να αντικαταστήσουμε τα βλαβερά χημικά καθαριστικά με φυσικά που είναι ακίνδυνα και επιπλέον, μπορούν να φτιαχτούν εύκολα στο σπίτι.
Ξεκινήστε φτιάχνοντας το δικό σας καθαριστικό γενικής χρήσης με λευκό ξύδι.

1Ρίξτε σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα 1/2 φλυτζάνι λευκό ξύδι και 1/2 φλυτζάνι νερό.

2Ανακινείστε καλά το μπουκάλι για να διαλυθεί το λευκό ξύδι στο νερό.

3Επιλέξτε το αιθέριο έλαιο ή συνδυασμό αιθέριων ελαίων της προτίμησης σας και ρίξτε 10-15 σταγόνες στο μπουκάλι με το διάλυμα.
Αιθέρια έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι: λεβάντα, πορτοκάλι, μέντα, λεμόνι ή συνδυασμό αυτών.

4Ανακινείστε καλά το μπουκάλι για να ενσωματωθούν τα αιθέρια έλαια στο διάλυμα.

5Γράψτε σε μια ετικέτα το καθαριστικό που περιέχει το μπουκάλι και κολλήστε την, ώστε να το θυμάστε.

6Φυλάξτε το μπουκάλι σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Πώς χρησιμοποιείται το καθαριστικό γενικής χρήσης με λευκό ξύδι

Ψεκάστε την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε και κατόπιν ξεπλύνετε και σκουπίστε. Για δύσκολους λεκέδες, τρίψτε με μια βούρτσα καθαρισμού ή με οδοντόβουρτσα για να αφαιρεθεί.

– Για επίμονους λεκέδες, ψεκάστε με το καθαριστικό και αφήστε το να παραμείνει για αρκετά λεπτά. Κατόπιν ξεπλύνετε καλά και σκουπίστε.
– Για να απολυμάνετε τις επιφάνειες π.χ. πάγκους κουζίνας αφήστε το καθαριστικό να παραμείνει για τουλάχιστον 1′ και στη συνέχεια ξεπλύνετε και σκουπίστε.
– Για να εξαφανίσετε δυσάρεστες οσμές από τα δωμάτια, χρησιμοποιήστε το διάλυμα ως αποσμητικό χώρου, δηλαδή απλά ψεκάστε τον χώρο.
– Για να απομακρύνετε βρωμιές ή μούχλα από τον νεροχύτη, την μπανιέρα, τον νιπτήρα ή την κεφαλή του ντουζ πασπαλίστε πρώτα μαγειρική σόδα και κατόπιν ψεκάστε το καθαριστικό ώστε να δημιουργηθεί μια αλοιφή. Στη συνέχεια, με ένα σφουγγάρι απομακρύνετε την αλοιφή, ξεπλύνετε και σκουπίστε.

Αντενδείξεις – Προφυλάξεις
– Μην χρησιμοποιήσετε καθαριστικά με ξύδι σε δάπεδα από μάρμαρο, γρανίτη ή πέτρα. Το οξικό οξύ του ξυδιού θα τα θαμπώσει.
– Χρησιμοποιήστε το καθαριστικό γενικής χρήσης με λευκό ξύδι προσεκτικά σε ξύλινα πατώματα. Πρώτα, ελέγξτε σε ένα κρυφό μέρος του πατώματος αν προκαλεί κάποια ζημιά.
– Προσέξτε να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια σας. Αν τυχόν συμβεί, ξεπλύνετε τα με νερό για 5-10 λεπτά.
– Μην αναμείξετε ποτέ ξύδι με χλωρίνη εκλύονται τοξικά αέρια πολύ βλαβερά.
– Χρησιμοποιήστε τα αιθέρια έλαια με προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Αν έρθουν σε επαφή με τα μάτια σας ξεπλύνετε τα με νερό για 5-10 λεπτά. Αν έρθουν σε επαφή με τα χέρια σας, πλύνετε τα με σαπούνι και ζεστό νερό. Αν ο ερεθισμός παραμένει συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top