Ο λεκές από ούρα στα ρούχα, είτε πρόκειται για ανθρώπινο ατύχημα, είτε για ατύχημα του κατοικίδιου πρέπει οποσδήποτε να αφαιρεθεί και μάλιστα σύντομα.
Αν πρόκειται για φρέσκο λεκέ, συνήθως, απομακρύνεται με κανονικό πλύσιμο. Αν όμως έχει στεγνώσει, τότε χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Ευτυχώς, υπάρχει εύκολη και αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Γενικά, οι παρακάτω οδηγίες λειτουργούν τόσο για ανθρώπινα ούρα, όσο και για λεκέδες από τα ούρα του κατοικίδιού σας (σκύλου ή γάτας).

Αναποδογυρίστε το ύφασμα από μέσα προς τα έξω, τοποθετείστε το κάτω από το κρύο (όχι ζεστό ή καυτό) νερό για να καθαρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα ούρα.

Μουλιάστε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου που περιέχει ένζυμα για 30 λεπτά σε κρύο νερό. Μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό.

Αφήστε το ρούχο να μουλιάσει τη διάρκεια της νύχτας ώστε το διάλυμα να ενεργήσει αποτελεσματικά.

Συμβουλή
Αν ο λεκές είναι μεγάλος, μπορεί να χρειαστεί να μουλιάσετε το ρούχο ακόμη περισσότερο, ίσως και ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο.

Βγάλτε το ρούχο από το διάλυμα.
Αν δείτε να παραμένει ένα ελαφρύ ίχνος του λεκέ από ούρα, τρίψτε το ύφασμα απαλά στο σημείο του λεκέ.

Πλένετε με όσο πιο ζεστό νερό επιτρέπει το ρούχο ώστε να απομακρυνθεί ο λεκές. Χρησιμοποιείστε χλωρίνη αν το ύφασμα το επιτρέπει ή χλωρίνη για χρωματιστά εάν όχι.

Συμβουλή
Βεβαιωθείτε ότι ο λεκές από ούρα στα ρούχα έχει φύγει μετά το πλύσιμο, αλλά προτού στεγνώσετε τα ρούχα. Διαφορετικά μπορεί να μονιμοποιήσετε τον λεκέ. Επαναλάβετε εάν είναι απαραίτητο.