Λεκές από Λάδι στα Δερμάτινα

Λεκές από Λάδι στα Δερμάτινα

Ο λεκές από λάδι στα δερμάτινα ρούχα ή παπούτσια είναι ένας δύσκολος λεκές αλλά αρκετά συνηθισμένος. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίσετε πώς μπορεί να απομακρυνθεί. Οι μικρού μεγέθους λεκέδες αφαιρούνται αρκετά εύκολα, οι μεγάλου μεγέθους, όμως, μπορεί να χρειάζεται να αντιμετωπιστούν από κάποιον ειδικό.
Όπως συμβαίνει με όλους τους λεκέδες, ο λεκές από λάδι στα δερμάτινα ρούχα ή παπούτσια πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι σημαντικό να απομακρυνθεί πριν ‘ποτίσει’ στο δερμάτινο και δημιουργηθεί σημάδι.

Μέθοδος 1: Χρησιμοποιείστε ταλκ

1Ρίξτε αρκετό τάλκ επάνω στον λεκέ ώστε να τον καλύψει όλο. Τρίψτε ελαφρά με τα δάκτυλα σας τον λεκέ για να απορροφήσει το ταλκ το λάδι.
Είναι σημαντικό να επεξεργαστείτε τον λεκέ αργά και με υπομονή. Μην τρίβετε δυνατά και βεβαιωθείτε ότι έχει καλυφθεί όλη η επιφάνεια του λεκέ.

Συμβουλή
Αν δεν έχετε ταλκ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλαμποκάλευρο. Θα δράσει με τον ίδιο τρόπο όπως το ταλκ.

2Αφήστε το ταλκ ή το καλαμποκάλευρο να παραμείνει επάνω στον λεκέ όλη τη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο θα απορροφηθεί ο λεκές από λάδι στα δερμάτινα.

3Την επόμενη μέρα βουρτσίστε για να απομακρυνθεί το ταλκ ή το καλαμποκάλευρο από το δερμάτινο. Ο λεκές από λάδι θα πρέπει να έχει απομακρυνθεί.

Μέθοδος 2: Χρησιμοποιείστε υγρό απορρυπαντικό πιάτων

1Ρίξτε μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων. Κινώντας τα δάκτυλα σας από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του λεκέ, τρίψτε ελαφρά τον λεκέ.

2Αφήστε το υγρό να παραμείνει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, σκουπίστε το με ένα απορροφητικό χαρτί. Ο λεκές από λάδι στα δερμάτινα θα έχει απομακρυνθεί. Αν όχι, επαναλάβατε την διαδικασία μέχρι ο λεκές να αφαιρεθεί εντελώς.

Μέθοδος 3: Χρησιμοποιείστε εφημερίδα και ζεστό σίδερο

1Ρίξτε ταλκ στη λεκιασμένη περιοχή και καλύψτε τη με μια εφημερίδα. Πιέστε την εφημερίδα μαλακά επάνω στον λεκέ.

2Προσθέστε μια ακόμη στρώση ταλκ και τοποθετήστε μια εφημερίδα επάνω της.

3Σιδερώστε με ζεστό σίδερο την εφημερίδα, εκεί που βρίσκεται ο λεκές από λάδι και η εφημερίδα θα απορροφήσει όσο περισσότερο λάδι.

Συμβουλές
– Μην πιέζετε το σίδερο δυνατά επάνω στο λεκέ γιατί υπάρχει κίνδυνος να μονιμοποιηθεί ο λεκές από λάδι στα δερμάτινα.
– Μην αφήνετε το σίδερο επάνω στον λεκέ περισσότερο από 3 λεπτά.

Μέθοδος 4: Χρησιμοποιείστε σπιτικό καθαριστικό

Με τα ίδια υλικά που παρασκευάζετε το ψωμί, μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό αλλά αποτελεσματικό ‘πράσινο’ καθαριστικό για να απομακρύνετε τον λεκέ από λάδι στα δερμάτινα.

1Φτιάξτε μια πάστα αναμιγνύοντας, 3/8 του φλυτζανιού αποσταγμένο νερό, 1/8 του φλυτζανιού αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού άσπρο αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα.
Ρίξτε τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι, έως να σχηματιστεί μια πάστα.

2Δοκιμάστε το μείγμα σε ένα κρυφό σημείο του δερμάτινου. Αν το δερμάτινο είναι βαμμένο μπορεί να ξεβάψει, κάτι που φυσικά δεν θέλετε.

3Βουτήξτε ένα καθαρό πανί στο μείγμα και πάρτε μια μικρή ποσότητα μείγματος. Ταμπονάρετε την περιοχή του λεκέ απαλά και αφήστε το καθαριστικό να δράσει.

Συμβουλή
Μην τρίψετε γιατί μπορεί να απλώσετε τον λεκέ ή να ξεβάψετε το σημείο.

4Με ένα καθαρό στεγνό πανί απομακρύνετε το καθαριστικό. Ενεργήστε απαλά και αφήστε την περιοχή να στεγνώσει εντελώς προτού προσπαθήσετε να καθαρίσετε ξανά.
Μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε τη μέθοδο αρκετές φορές έως ότου ο λεκές από λάδι στα δερμάτινα απομακρυνθεί εντελώς.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top