Λεκές από Αίμα στο Χαλί

λεκές από αίμα στο χαλί

Ο λεκές από αίμα στο χαλί είναι ένας δύσκολος λεκές, αλλά αν φροντιστεί γρήγορα μπορεί να αποφευχθεί η μακροχρόνια ζημιά στο χαλί.

Διαβάστε παρακάτω οδηγίες καθαρισμού του είτε είναι φρέσκο είτε είναι αποξηραμένο.

Συμβουλές
– Δοκιμάστε κάθε μέθοδο σε ένα μικρό, κρυφό σημείο του χαλιού σας πρώτα.
– Οι παρακάτω μέθοδοι είναι δυνητικά αρκετά ισχυρές ώστε να καταστρέψουν ή να αποχρωματίσουν το χαλί σας.
– Χαλιά από μετάξι και μαλλί είναι πολύ εύκολο να υποστούν ζημιές και ίσως να μην πρέπει να διακινδυνεύσετε έστω και μια εσωτερική γωνίτσα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αποταθείτε σε έναν επαγγελματία.

Λεκές από φρέσκο αίμα στο χαλί

1Στεγνώστε με ένα καθαρό, λευκό πανί ή πετσέτα. Πιέστε προς τα κάτω και σηκώστε για να πάρει όσο περισσότερο υγρό αίμα είναι δυνατόν. Αν ο λεκές από αίμα στο χαλί είναι μεγάλος, ξεκινήστε από τις άκρες προς το κέντρο ώστε να αποτραπεί η διάδοση του λεκέ. Προσοχή μην τρίβετε το λεκέ διότι έτσι απλώνετε σε περισσότερες ίνες στο χαλί.

2Ψεκάστε το λεκέ από αίμα με κρύο νερό και αφήστε το να παραμείνει για λίγα λεπτά. Αν δεν έχετε ένα μπουκάλι ψεκασμού, τότε φροντίστε να ρίξετε τόσο νερό όσο χρειάζεται για υγρασία στο χαλί και όχι περισσότερο. Φροντίστε το χαλί να είναι απλώς υγρό και όχι μουσκεμένο.

Συμβουλές
Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ ζεστό ή καυτό νερό, διότι μπορεί να οριστικοποιήσει το λεκέ αίματος μόνιμα μέσα στο χαλί.
Μην χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ νερό διότι μπορεί να εξαπλωθεί ο λεκές ή να βλάψετε ευαίσθητα χαλιά.

3Συνεχίστε να βρέχετε και να σκουπίζετε
Χρησιμοποιήστε μια στεγνή πετσέτα για να απορροφήσει την υγρασία  με ελαφρές κινήσεις πάνω κάτω μέχρι να φύγει ο λεκές από αίμα στο χαλί. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές.

4Αντιμετωπίστε με πάστα από αλάτι
Αν ο λεκές είναι ακόμα εκεί , δοκιμάστε μια πάστα από αλάτι αντί για σκέτο νερό.
Ανακατέψτε το αλάτι σε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό, μέχρι να κάνει μια λεπτή πάστα. Βάλτε λίγο πάνω στο λεκέ και αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά.
Σκουπίστε με ένα καθαρό πανί ή πετσέτα και αν ο λεκές είναι ακόμα εκεί , επαναλάβετε αυτό το βήμα.
Το αλάτι μπορεί να βλάψει τις ίνες των χαλιών με την πάροδο του χρόνου γι’αυτό πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα με την ηλεκτρική σκούπα από το χαλί.

Λεκές από αποξηραμένο αίμα στο χαλί

1Ξύστε με ένα μη κοφτερό μαχαίρι
Ξύστε με ένα μαχαίρι του βουτύρου όλες τις ίνες του χαλιού για να αφαιρέσετε τις κηλίδες από ξεραμένο αίμα. Αυτό σας δίνει ένα προβάδισμα για τους μεγάλους λεκέδες αλλά δεν ολοκληρώνει την αφαίρεση του αίματος από μόνο του.

Συμβουλή
Αυτή η μέθοδος δεν συνιστάται για τα πολύτιμα χαλιά.

2Μαλακώστε τον λεκέ πρώτα με σαμπουάν και στην συνέχεια ρίξτε αμμωνία
Η αμμωνία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική , αλλά μπορεί να αποχρωματίσει το χαλί και να κάνει ζημιά σε μαλλί ή μετάξι . Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο με αμμωνία από μόνη της, είναι πιο αποτελεσματική αν χρησιμοποιήστε μαζί ένα συνηθισμένο απορρυπαντικό.
– Αναμείξτε 2 κουταλάκια του γλυκού (10 ml) σαμπουάν ή υγρό απορρυπαντικό πιάτων σε 1 φλιτζάνι (240 ml) νερού.
– Ψεκάστε στο χαλί και αφήστε το να παραμείνει για πέντε λεπτά.
– Στη συνέχεια, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) οικοκυρικής αμμωνίας σε 1 φλιτζάνι νερού σε θερμοκρασία δωματίου (240 ml) και ψεκάστε το επάνω στο χαλί.

Προσοχή
Μην εισπνεύσετε αναθυμιάσεις αμμωνίας.

– Αφήστε το για 5-10 λεπτά και κατόπιν ξεβγάλτε την περιοχή με καθαρό νερό.

Συμβουλές
– Μπορείτε να καθαρίσετε με απορροφητικό χαρτί , αν έχετε ξεμείνει από υφάσματα . Θα δουλέψει μια χαρά , αλλά μπορεί να αφήσει ενοχλητικά αποκόμματα στο χαλί σας τη στιγμή που θα βραχεί .
– Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σόδα ή το νερό τόνικ είναι πιο αποτελεσματικό από το κανονικό νερό της βρύσης . Μπορεί αυτό να μην βλάψει το χαλί σας, απλά φροντίστε να μην χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ποτό που περιέχει ζάχαρη.

Προειδοποιήσεις
– Μην χρησιμοποιείτε τίποτα ζεστό για κηλίδες αίματος.
– Ποτέ μην αναμιγνύετε αμμωνία και χλωρίνη . Θα οδηγήσει σε επικίνδυνες αναθυμιάσεις.
– Κατά το χειρισμό του αίματος που δεν είναι δικό σας, φορέστε στεγανά γάντια για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από ασθένειες  που μεταδίδονται με το αίμα.
– Χρησιμοποιήστε αμμωνία σε καλά αεριζόμενο χώρο. Αποφύγετε την εισπνοή αναθυμιάσεων

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top